• slide_alg_03.png
  • slide_alg_04.png
  • slide_alg_02.png
  • slide_alg_01.png

Goten en regenwaterafvoeren

Langdurige bescherming met zink

In Nederland worden voornamelijk zinken- of kunststof goten toegepast. Zink oxideert door inwerking van zuurstof uit de lucht. Deze oxidelaag is niet oplosbaar in water en vormt daardoor een langdurige bescherming. Bij onvoldoende afschot blijft water in de goot staan. In het water opgeloste verontreinigingen (zure regen en zuren uit rottende bladeren) kunnen de oxidelaag wel aantasten en uiteindelijk het zink. Daarnaast wordt zink ook aangetast door luchtverontreiniging. Kunststof daarentegen is bestand tegen bijna alle chemicaliën. Een zinken goot gaat minimaal 20 tot 25 jaar mee, dit hangt van verschillende factoren af. Roest en zink verdragen elkaar absoluut niet. Controleer daarom de gootbeugels regelmatig op roestvorming.

Krijgt het zink een pokdalig aanzien dan zal het al snel poreus worden en gaan lekken. Als dan een tweecomponenten coating aangebracht wordt, zal dat levensduur aanzienlijk verlengen. Een tweecomponenten coating in een zinken goot is zeker aan te raden als de goot water opvangt van een met bitumen afgewerkt dak. Door de zogenaamde bitumencorrosie ontstaat corbolzuur en daar kan zink absoluut niet tegen Dan kan de goot binnen aanzienlijke tijd lekkage gaan veroorzaken. Een en ander hangt af van de gebruikte dakbedekking.

Er zijn momenten dat u het dak op moet. Kijk bij kunststof goten uit met het plaatsen van een ladder. Bij kouder weer wordt kunststof brosser, waardoor het gevoeliger is voor breuk.

Jaarlijks reinigen

Voor alle goten geldt dat ze één keer per jaar schoongemaakt moeten worden om verstoppen van de regenwaterafvoeren te voorkomen. Zinken goten altijd voor de winter schoonmaken, dus voordat de bladeren rotten en zich zuren kunnen vormen. Kunststofgoten vergen naast het schoonmaken geen onderhoud. IJsselstreek Dakbedekkingen kan uw goten reinigen en inspecties uitvoeren.

Advies

Vakwerk

Garantie

In de media

Erkend leerbedrijf

erkend leerbedrijf

Bel mij terug

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer